Wstęp:
Wegańska dieta jest w ostatnim czasie coraz bardziej popularna zarówno w Polsce jak i za granicą. Dla wielu ludzi jest to pomysł na zdrowszą i bardziej świadomą dietę oraz sposób na ochronę środowiska i zwierząt. Jednakże dla początkujących wegan może to okazać się wyzwaniem. W dzisiejszym artykule przedstawimy porady oraz przepisy dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z weganizmem.
-
Wprowadzenie zmian powoli:
Dla wielu osób propozycja by przejść na całkowicie roślinną dietę wydaje się ogromnym wyzwaniem. Właśnie dlatego warto wprowadzać zmiany powoli. Na początku warto zastąpić np. mleko krowie na mleko roślinne czy mięso na fasolę. Stopniowo można zwiększać ilość wegetariańskich potraw w diecie i jednocześnie rezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. -
Produkty spożywcze, które warto mieć w lodówce:
Podstawowym budulcem wegańskiej diety są rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, ale również mąka, warzywa i owoce. Co warto mieć w swojej lodówce? Wegańskie mleka roślinne, tofu, tempeh, zakwaszony miso, jogurty roślinne oraz pyszne wegańskie sery np. hummus czy sosy.
- Mleko roślinne
- Tofu
- Tempeh
- Miso
- Jogurty roślinne
- Wegańskie sery
- Przykładowe przepisy dla początkujących:
Żeby ułatwić początkującym weganom wprowadzenie zmian do swojej diety, przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów:
- Krem z dyni – do gotowej zupy dodać mleko roślinne i pieczone pestki dyni
- Sałatka z quinoa – łączyć quinoę z ulubionymi warzywami, takimi jak papryka, pomidory, ogórek
- Curry z ciecierzycą – dusić ciecierzycę z pomidorami, mlekiem roślinnym oraz ulubionymi przyprawami, takimi jak curry czy garam masala
- Burgery z fasoli – połączyć ugotowane i zmiksowane fasolę z ulubionymi przyprawami, dodatkiem kolendry, cebuli i czosnku, a następnie uformować i usmażyć burgery na patelni
- Oatmeal z mlekiem roślinnym – ugotować płatki owsiane na mleku roślinnym, dodać ulubione owoce oraz orzechy
- Wegańskie zamienniki dla produktów pochodzenia zwierzęcego:
Wegańska dieta nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków, ale ich zmianę na wegańskie odpowiedniki. Kilka przykładów:
- Mleko krowie – mleko roślinne (np. sojowe, migdałowe, ryżowe, orzechowe, kokosowe)
- Jajka – ziarna lnu, chia, tofu, zmielone siemię lniane
- Mięso – fasola, soczewica, tofu, tempeh, proteiny roślinne, warzywa strączkowe
- Mleczne sery – hummus, sery warzywne, tofu
- Podsumowanie
Wprowadzenie wegańskiej diety do swojego życia to wyzwanie, ale jednocześnie bardzo zdrowy i świadomy wybór. Zmiana diety na wegański sposób odżywiania wcale nie musi być trudna ani skomplikowana. Szukaj odpowiednich składników, zdrowych nadkładników i eksperymentuj. Pamiętaj, że wegańska dieta to rezygnacja z mięsa i produktów zwierzęcych, a nie z pysznego i urozmaiconego jedzenia.