Jak zrobić tort warstwowy z kremem?

Kuchnia

Dziś chcę się z Wami podzielić wspaniałym przepisem, który z pewnością wywoła uśmiech na Waszych twarzach.

Pomysł na upieczenie ciasta przyszedł mi do głowy, gdy zobaczyłam tort warstwowy, który jest pokryty bitą śmietaną i udekorowany truskawkami i bananami. Pomyślałam więc, że spróbuję upiec coś podobnego.

Zamiast czekolady i wiśni użyłam banana i truskawek.

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– 2/3 szklanki cukru

– 1/4 szklanki masła

– 1 jajko

– 3/4 szklanki mleka

– 2 banany

– 3/4 filiżanki truskawek

Sposób przygotowania:

– W misce połącz mąkę, cukier i masło, rozetrzyj je razem.

– Dodaj jajko do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj.

– Powoli dodać mleko i dobrze wymieszać.

– Na koniec dodać przetarte banany i dobrze wymieszać.

– Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 do 40 minut.

– Pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut, a następnie wyjmij je z patelni.

– Przekrój ciasto na dwie połówki i na jednej z nich rozprowadź bitą śmietanę.

– Na drugiej połowie ciasta rozłożyć truskawki.

– Włóż drugą połowę ciasta z powrotem na patelnię i powtórz to samo.

– Podawaj ciasto ze szklanką mleka i ciesz się.

Wnioski:

Myślę, że polubicie ten tort, ponieważ jest łatwy do wykonania, smaczny i wygląda bardzo atrakcyjnie.