Kuchnia azjatycka w domu: smakowite przepisy z Dalekiego Wschodu

Kuchnia

Kuchnia azjatycka w domu: smakowite przepisy z Dalekiego Wschodu

Zakochani w kuchni z Azji zachwycą się oryginalnym smakiem oraz aromatem przyrządzanych potraw. Często jednak wiele osób myśli, że azjatycka kuchnia wymaga specjalistycznych umiejętności, egzotycznych składników czy specjalnych narzędzi. Nic bardziej mylnego! Wystarczy kilka prostych przepisów z Dalekiego Wschodu, aby poczuć się jak w środku Tajlandii czy na ulicach Tokio. Sprawdź, jak z łatwością przygotować smakowite dania, które sprawią, że twoja kuchnia zostanie przeniesiona po drugiej stronie świata.

  1. Pierwszy skok na azjatycki smak – czyli domowa zupa pho

Zupa pho to jedno z najbardziej znanych dań kuchni wietnamskiej. Pełna aromatycznych ziół, korzeni i soczystego mięsa, podana z dodatkami, takimi jak, kiełki fasoli, kawałki limonki czy słodycz sosu rybnego. I choć może wydawać się, że jej przygotowanie wymaga dużej wprawy, to w rzeczywistości jest to zupa, która mogłaby z powodzeniem zastąpić tradycyjną rosół.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cynamony
  • 4 kardamonu
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 goździki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 300 g mięsa wołowego lub cielęcego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • zielenina (szczypiorek, kolendra, mięta)
  • kiełki fasoli
  • limonka
  • sos sriracha (opcjonalnie)
  1. Japońska sztuka sushi – zrób to sam w domu

Sushi to danie, które kojarzy nam się z Japonią, kulturą i sztuką. Słynne rolki z ryżem, wodorostami i nadzieniem stały się bardzo popularne w wielu krajach na całym świecie. I choć sushi nie należy do najłatwiejszych dań, to jednak z kilkoma podstawowymi zasadami i składnikami, można udać się w niezapomnianą kulinarną podróż do kraju kwitnącej wiśni.

Składniki:

  • 300 g ryżu japońskiego
  • 400 ml wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • nori (wodorosty)
  • łosoś lub tuńczyk
  • ogórek
  • awokado
  • surówka z marchewki lub rzodkiewki
  • wasabi
  • sos sojowy
  1. Tyle smaku, ile w Chinach – klasyczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. To połączenie chrupiącego mięsa z lekko słodko-kwaśnym sosem, warzywami, ananasem i ryżem, sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy Chińczyk. I choć kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest często jednym z tych dań, które zamawiamy z chińskiej restauracji, to jednak jego przygotowanie w domu jest szybsze i bardziej ekonomiczne.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszka ananasa (małe kawałki)
  • 2 łyżki oleju
  • sos słodko-kwaśny:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  1. Tajlandzki sos curry – szybko i pysznie na obiad

Każdy, kto odwiedził Tajlandię wie, że tamtejsza kuchnia to nie tylko pikantne dania, ale przede wszystkim egzotyczne smaki. Curry to również danie, które z powodzeniem można przyrządzić samemu w domu. Kolorowy, pełen warzyw, aromatycznych ziół, płatki chilli i sosu rybnego, to idealny wybór dla miłośników kuchni z Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • 500 g mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina)
  • 1 laska cynamonu
  • 4 kardamonu
  • 4 goździków
  • 1 łyżka kuminu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty curry (czerwona lub zielona)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • warzywa (np. papryka, cukinia, marchewka, brokuł)
  1. Królewski deser z Japonii – mochi na truskawkach

Mochi to przekąska pochodząca z kuchni japońskiej. To mini-kluski z masy ryżowej, podawane z różnymi nadzieniami lub posypane cynamonem. Jedną z najpopularniejszych wersji mochi, są kluski podane na świeżych truskawkach. To słodka bomba smakowa, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Składniki:

  • 400 g masy ryżowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 ml wody
  • mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana
  • truskawki