Sztuka Prezentacji Potraw: Jak Oczarować Gości Wizualnymi Cudami

Kuchnia

Sztuka prezentacji potraw: jak oczarować gości wizualnymi cudami

W dzisiejszych czasach jedzenie stało się nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu, ale również formą sztuki. Coraz częściej restauracje oraz zwykli pasjonaci gotowania prezentują swoje dania w sposób estetyczny i przyciągający wzrok. Jak zatem oczarować swoich gości wizualnymi cudami?

Ważność estetyki w prezentacji potraw

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie najpierw dba się o oczy, a dopiero potem o smak. Estetyczna prezentacja dania wpływa na jego odbiór i zachęca do spróbowania. Dlatego warto zadbać o estetykę, gdyż wprowadzenie do naszego życia pięknych kolorów i smaków, wpływa na nasze samopoczucie i nastrój.

Wybierz odpowiednie naczynie

Wybór odpowiedniego naczynia to podstawa estetycznej prezentacji potraw. Dobrze dobrana porcelana, drewno czy kamień, pozwoli na podkreślenie smaku dania. Pamiętaj także o dobrym kontraście kolorystycznym. Dla przykładu, jasna zupa w ciemnym talerzu, lub ciemne mięso na jasnym spodzie.

Gry symetryczne i asymetryczne

Symetria potraw jest piękna, ale czasem asymetria daje nam dużo więcej. Ważne jest aby postawić na kontrasty. Lubię, gdy potrawa jest ułożona luźno i z pozoru chaotycznie, ale układa się w piękny wzór. Symetria często bywa nudna, a nierówności w sposób naturalny wprowadzą w danie nieoczekiwany akcent i przyciągną wzrok gości.

Sztuczki kucharskie

Zaskoczyć gości możesz już podczas wykonywania potrawy. Chyba każdy z nas oglądał już w internecie filmiki, gdzie kucharze tworzą baśniowe lady z warzyw i owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i samemu spróbować kreatywnych wyczynów podczas gotowania. Niewielka forma wtłaczarki do dekoracji ciast, czy wykrawaczki do kształtowania z warzyw drzewek, to tylko przykłady narzędzi z których możemy skorzystać.

Fotografia i Social Media

Jeśli wymyślisz już cudowną potrawę i ją udekorujesz, to pamiętaj o zrobieniu zdjęcia. Ludzie coraz częściej przykładają wagę do tego, co znajduje się na ich talerzu, avant-garde oraz estetyka jedzenia to bardzo popularny motyw, pojawiający się na Social Media. Dlatego warto wykorzystać tę okazję i podzielić się z innymi swoim pożywieniem. Może nasz posiłek trafi w końcu na jakiś popularny profil kulinarnej społeczności i przyciągnie wielu zachwyconych smakiem, ale przede wszystkim zdobione sztuką danie, wielu podziwiających.