Sztuka Kulinarna dla Początkujących: 10 Przepisów dla Amatorów

Kuchnia

Nie jest łatwo rozpocząć przygodę ze sztuką kulinarną, szczególnie, gdy nie mamy zbytnio doświadczenia w gotowaniu. Jednakże, z odrobiną chęci i kilkoma prostymi przepisami można w kilka chwil stać się prawdziwym kucharzem. Przygotowaliśmy dla was dziesięć łatwych i przepysznych propozycji, które sprawią, że poczujecie się, jak profesjonalni kucharze.

  1. Zupa pomidorowa z bazylią
    Zupa pomidorowa to klasyk, który każdy powinien umieć przygotować. Na początek potrzebujemy:
  • 400g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier, bazylię
  • 500ml bulionu warzywnego

Pokrojoną cebulę i czosnek dusimy na patelni, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory i dusimy je przez kilka minut. Powstałą masę blendujemy lub przecieramy przez sito, a następnie dodajemy do niej bulion warzywny i gotujemy przez ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz dodajemy świeżą bazylię.

  1. Naleśniki z serem i szpinakiem
    Naleśniki to prosta i pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Będziemy potrzebowali:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • 1 szklanka sera żółtego
  • sól, pieprz

Do miski wrzucamy jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz, i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy posiekany szpinak i starty ser. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy na nią porcję ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionym dodatkiem.

  1. Sałatka z grillowaną papryką i krewetkami
    Krewetki to coś, czego nie próbuje większość początkujących kucharzy. Jednak ta prosta sałatka z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Potrzebujemy:
  • miks sałat
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 500g krewetek
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny

Rozgrzewamy grill i na nim grillujemy pokrojoną w plastry paprykę. Następnie dusimy krewetki na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i cytryny. Warzywa i krewetki układamy na łóżku sałat i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  1. Makaron z pesto i kurczakiem
    Pesto to prosta i pyszna propozycja na sos do makaronu. Będziemy potrzebowali:
  • 400g makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pesto
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Makaron gotujemy na sposób al dente. Natomiast piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Do piersi dodajemy pesto i dusimy przez kilka minut. Na koniec łączymy sos z ugotowanym makaronem i podajemy na gorąco.

  1. Tarta z szpinakiem i łososiem
    Tarta to prosta propozycja na danie główne lub przekąskę. Będziemy potrzebowali:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g szpinaku
  • 150g łososia wędzonego
  • 150g sera feta
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni C. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę. Szpinak dusimy na patelni, a następnie mieszamy go z pokrojonym w kostkę łososiem i serem fetą. Na wierzch wykładamy mieszaninę ze szpinakiem i łososiem. W osobnej misce mieszamy jajka i śmietankę, a następnie polewamy nimi wierzch tarty. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Podsumowanie:
Ugotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie musi być trudne. Powyższe przepisy są idealne dla początkujących kucharzy, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę ze sztuką kulinarną. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, dopasowywania ich do swojego gustu i tworzenia własnych wersji podanych przepisów. Pamiętajcie, że gotowanie to sztuka, a sztuka zawsze wymaga czasu i praktyki!