W polskiej kulturze jedna z najważniejszych pozycji literackich to niewątpliwie „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza. Ta epicka poema opowiada historię dwóch szlacheckich rodzin, Horeszków i Sopliców, a także miłosną relację między tytułowym bohaterem a Zosią, córką Horeszków. Książka nie tylko wpłynęła na literaturę, ale też na polską kuchnię. Wiele smakowitości, które są opisane w powieści, zagościło na polskim stole. Przypomnijmy sobie więc, jakie kulinarne smakołyki pochodzą z „Pana Tadeusza”.
- DOMOWE WYROBY
W „Panu Tadeuszu” mamy wiele opisów domowych wypieków i wyrobów. Na pewno jednym z najważniejszych i najbardziej znanych jest opisany przez Mickiewicza wiersz o wędlinach:
„Wszystkie wędliny jakie znano,
Ze wszei Polski, z Węgier znane,
Ze szlacheckich i dworskich stołów,
Robione były na tamto lato;”
Do dzisiaj w Polsce wędliny są bardzo popularne, a wiele rodzin wciąż samodzielnie je wytwarza, korzystając z tradycyjnych receptur na kiełbasy czy szynki.
-
PIERNIKI JASNE I CIEMNE
Pierniki to kolejne smakołyki, które opisuje Mickiewicz. W powieści występują zarówno jasne, jak i ciemne pierniki. Ta tradycyjna polska słodycz do dzisiaj cieszy się popularnością, szczególnie w okresie świątecznym. -
POTRAWY MIĘSNE
W „Panu Tadeuszu” pojawiają się też różnego rodzaju potrawy mięsne, takie jak pieczeń czy kawałki mięsa duszone w piwie. Opisane w powieści przepisy na mięsa, w tym na kaczkę czy dziczyznę, do dzisiaj często znajdują się na polskim stole podczas rodzinnych uroczystości.
- kaczy smalec,
- dziczyzna,
- wieprzowina w sosie piwnym,
- pieczeń
- CIASTA I SŁODYCZE
Powieść Mickiewicza obfituje również w opisy różnych cukierniczych smakołyków, w tym biszkoptów, ciastek czy cukierków. Jednym z najbardziej znanych jest torcik kremowy, od którego przecież zaczynają się wszystkie ważne wydarzenia w „Panu Tadeuszu”.
- biszkopty,
- ciastka,
- torcik kremowy,
- lukrowane ptysie.
- NAPOJE
W książce pojawiają się też różnego rodzaju napoje, m.in. wina i nalewki, które piją bohaterowie opowieści. Warto jednak wspomnieć, że Mickiewicz opisuje też herbatę, która do dzisiaj jest jednym z najbardziej popularnych napojów spożywanych w Polsce.
- wino,
- nalewki,
- herbata.
Podsumowując, „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza to nie tylko arcydzieło literackie, ale też skarbnica kulinarnych tradycji. Wiele z opisanych przez autora smakołyków do dzisiaj jest obecnych na polskim stole i jest kultywowanych przez wielu miłośników kuchni tradycyjnej.