Kawa na wagę złota: najdroższe gatunki kawy na świecie

Kawa i herbata

Kawa – prawdopodobnie najpopularniejszy napój na świecie i jedno z najważniejszych towarów eksportowych. Zwykle myślimy o niej jako o surowcu powszechnie dostępnym i w większości przypadków po prostu tanim. Istnieją jednak takie gatunki, które są warte swojej wagi w złocie. Przedstawiamy najbardziej ekskluzywne, a jednocześnie najdroższe gatunki kawy na świecie.

  1. Kopi Luwak – kawa z bobów wydalanych przez luwaki

Kopi Luwak to kawa, o której słyszą pewnie tylko prawdziwi miłośnicy tego napoju. Powstaje ona w wyniku procesu fermentacji, który przeprowadza tytułowy luwak. Jest to niewielkie, drapieżne ssaki myszkołowe, żyjące na plantacjach kawowych. Zjadają one owoce kawowca, a ich wydaliny – zawierające pestki kawy – są po zbiorze przetwarzane w specjalny sposób. Ze względu na nietypowy proces produkcji, kawa Kopi Luwak jest jednym z najdroższych gatunków na świecie, kosztując nawet ponad 700 złotych za 100 gramów.

  1. Black Ivory – kawa z tygrysówki

Black Ivory to kolejny, bardzo ekskluzywny gatunek kawy, powstały z surowca poddawanego procesom trawienia w żołądku zwierząt. W tym przypadku jednak nie są to luwaki, a tygrysówki, które żyją w Tajlandii. Proces produkcji Black Ivory jest o wiele bardziej skomplikowany niż w przypadku Kopi Luwak, co jeszcze bardziej podnosi cenę. Za 100 gramów kawy Black Ivory trzeba zapłacić około 1200 złotych.

  1. Blue Mountain – kawa ze specjalnego regionu Jamajki

Blue Mountain to kolejny, znacznie bardziej powszechny gatunek niż wspomniane wyżej. Jest to kawa, która rośnie na specjalnym obszarze w Jamajce. Charakteryzuje się ona bardzo delikatnym smakiem i aromatem oraz kwaśnym posmakiem. Ze względu na niewielką ilość kawy zbieranej na tym obszarze, a także na jej wysoką jakość i popularność, za 100 gramów Blue Mountain trzeba zapłacić około 150 złotych.

  1. St. Helena – kawa z wyspy św. Heleny

Kawa z wyspy św. Heleny to kolejny, bardzo ekskluzywny gatunek, którego uprawa jest bardzo trudna i wymagająca. Rośnie ona na skale wulkanicznej, na wyspie leżącej w pobliżu Afryki. Posiada ona bardzo intensywny smak, czytelne nuty owocowe i lekko kwaskowaty posmak. Za 100 gramów kawy ze św. Heleny trzeba zapłacić około 300 złotych.

  1. Hacienda La Esmeralda – kawa z Panamy

Hacienda La Esmeralda to kawa wyjątkowa – jej smak opisuje się jako bardzo “kwiatowy”, a aromat jest niezwykle intensywny. Rośnie ona na zboczach gór w Panamie, na terenie farmy o tej samej nazwie. Produkcja jest niewielka, a kawa ta zyskała sobie miano “kawy Amazonki”. Za 100 gramów Hacienda La Esmeralda trzeba zapłacić około 450 złotych.

Podsumowując, warto zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie gatunki kawy są tworzone równo. Najbardziej ekskluzywne z nich są warte swojej wagi w złocie, co wynika zarówno z procesów produkcji, jak i z niewielkiego zasięgu upraw czy wyjątkowej jakości. Chociaż cena tych kaw może wydawać się astronomiczna, są one celem dla prawdziwych miłośników napoju, którzy gotowi są zapłacić za prawdziwe kawaowe arcydzieła.