W jakie smaki kawiarskie warto zainwestować w czasie podróży? Oto kilka propozycji, które powinny zainteresować każdego fana kawy.
Kawa w Ameryce Południowej: przysłowiowy mocarz
Kawa z Ameryki Południowej to zapachy, które nęcą nos i podniebienie. Kawiarnie w tej części świata często serwują mocne, aksamitne espresso – idealne na trudne, pracowite dni. Nic dziwnego, że to właśnie tam narodziły się najpopularniejsze na świecie brazylijskie ziarna Arabiki. Produkuje się tam jednak też kawę w nieoczywistych, unikatowych smakach, takich jak orzech macadamia czy truskawka z limonką.
Kawa w Europie: klasyczna elegancja
Europa to zawsze klasyczna kawa żmudnie palona i przemyślana. Na całym kontynencie znajdziemy wiele kawiarni, które serwują wspaniałe opakowania kawy prosto z pieca. Włoskie espresso to w tej części świata podstawowy produkt w kawiarniach. We Francji z kolei mocna kawa z dodatkiem cynamonu to prawdziwy hit. Odkryjmy europejski sposób na kawę, wpadając do lokalnych kawiarni w poszukiwaniu autentycznych smaków.
Kawa w Azji: innowacyjność i naturalność
Kawa z Azji to mieszanka innowacyjnych i oszałamiających smaków z jednej strony, a z drugiej – naturalnych, biologicznych składników. Tajlandzka kawa to przykład kawy, która cieszy się międzynarodowym uznaniem. To właśnie tam znaleziono kombinację często napojów, w tym aromatycznej herbaty i kawy, która jest czymś naprawdę wyjątkowym. Kawa z Indii może być podobna, ale ekstrakty z owoców rambutanu lub marakui są tutaj niezbędne, by urozmaicić jej klasyczny smak.
Kawa w Afryce: klasyczny smak jakości
Kawa z Afryki znana jest ze swojego charakterystycznego, podstawowego smaku i jakości ziarn. Wiele plantacji znajduje się w Gujanie, Kamerunie i Kenii. Często jest to kawa słynąca z wysokiej jakości Arabiki. Miłośnicy mocnej kawy powinni sięgnąć po kawę z Etiopii, Malediwów lub Madagaskaru, która jest określana mianem doskonałej jakości za sprawą jej łagodnego smaku.
Kawa w Australii: niebanalne połączenia smakowe
Kawa z Australii to absolutna nowość na rynku kawy, ale zaskakująco ciekawa. Autentyczne smaki dostarczane są tam z całego świata. Spotkamy tam kawę o smaku rumu i czekolady z dodatkiem kokosa, a także kawę o smaku mięty i cukru waniliowego, czy cynamonu i miodu. Spróbujmy kawy z Australii, by poczuć wyjątkowy smak i aromat.
Pamiętajmy, że najważniejsze w odkrywaniu smaków kawy z różnych zakątków świata jest podejście z otwartym umysłem i poszukiwanie innowacyjnych połączeń smakowych. Każdego dnia nauka o kawie może nas zaskoczyć i zainspirować do dalszych odkryć.