Jak zrobić domowe nalewki: przepisy na aromatyczne i smakowite trunki

Kuchnia

Przepisy na domowe nalewki: aromatyczne i smakowite trunki

Nalewki są popularnym trunkiem, który odkrywano już w starożytności. Współcześnie, chętnie przyrządzamy je samodzielnie, aby cieszyć się ich aromatem i smakiem. W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić najlepsze nalewki w domu, skorzystaj z naszych przepisów.

Składniki potrzebne do przygotowania nalewek

Do robienia domowych nalewek, będzie potrzebne przede wszystkim owoce, zioła, cukier, miód i wódka lub spirytus. Dlatego też warto zwrócić uwagę na jakość tych składników. Owoce i zioła powinny być świeże i dobrej jakości. Wódka i spirytus powinny być czyste, niezawierające zanieczyszczeń.

Owoce – umyte i osuszone, np. maliny, jagody, śliwki, gruszki, czereśnie, jabłka.
Zioła – mogą być suszone lub świeże, np. mięta, werbena cytrynowa, rozmaryn, tymianek.
Cukier lub miód – dlatego też warto wykorzystać naturalny miód lub cukier trzcinowy. Możemy zastąpić go też miodem, który nada nalewce ciekawy aromat.
Wódka lub spirytus – najlepiej użyć alkoholu o 40-50% zawartości alkoholu.

Przepisy na aromatyczne nalewki

  1. Nalewka malinowa

    1 kg malin
    500 g cukru trzcinowego
    1 litr wódki

Przygotowanie:

1. Umyte owoce z malin, zgnieć i wymieszaj z cukrem. 
2. Przełóż mieszankę do słoika, po czym zalej wódką. 
3. Przechowaj w ciemnym miejscu przez około 30 dni.
4. Po 30 dniach, odcedź nalewkę przez gazę i przełóż do butelek.
  1. Nalewka dębowa

    50 g dębowych wiórów
    1 litr wódki

Przygotowanie:

1. Przełóż dębowe wióry do słoika, po czym zalej wódką. 
2. Przechowaj w ciemnym miejscu przez około 10-14 dni. 
3. Po tym czasie odcedź nalewkę przez gazę i przelej do butelek.
  1. Nalewka ziołowa

    30 g rozmarynu
    2 gałki muszkatołowej
    1 l spirytusu
    125 g cukru

Przygotowanie:

1. Zioła oraz gałki muszkatołowe przełóż do butelki, zalej spirytusem i zamknij szczelnie.
2. Przechowuj przez około 30 dni w ciemnym miejscu. 
3. Po tym czasie odcedź przez gazę, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. 
4. Przełóż do butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. 

Jak podawać domowe nalewki?

Nalewki podajemy w małych kieliszkach, przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Możesz też wykorzystać je do deserów i ciast, np. nalewka malinowa świetnie komponuję się z ciastem czekoladowym lub white russian.

Podsumowanie

Podobnie jak wino, nalewki podbiły serca wielu koneserów alkoholi. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować takie trunki samodzielnie. Nasze przepisy są bardzo proste, a efekty, na pewno cię zachwycą.