Jak zrobić idealne naleśniki: klasyczne i nietypowe przepisy na smakowite danie

Kuchnia

Naleśniki to jedno z ulubionych dań zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można je przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji klasycznej, jak i nietypowej. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na smakowite naleśniki, które z pewnością zadowolą każde podniebienie.

Klasyczne naleśniki z mlekiem i jajkiem

Aby przygotować klasyczne naleśniki, potrzebujemy: 2 szklanek mąki pszennej, 2 szklanek mleka, 2 jajka, szczypty soli oraz oleju do smażenia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, aż będą złociste. Naleśniki można podawać z dowolnymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem, jogurtem czy owocami.

Nietypowe naleśniki z dynią

Aby przygotować nietypowe naleśniki z dynią, potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 1 szklanki puree z dyni, 2 jajka, 1 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru oraz szczypty soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, aż będą złociste. Naleśniki można podawać z miodem, syropem klonowym oraz orzechami.

Nietypowe naleśniki z kaszą jaglaną i serem

Aby przygotować nietypowe naleśniki z kaszą jaglaną i serem, potrzebujemy: 1 szklankę kaszy jaglanej, 1 szklankę twarogu, 1 jajko, szczypty soli, 2 łyżki miodu oraz oleju do smażenia. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie dokładnie mieszamy z twarogiem, jajkiem, solą i miodem. Z powstałej masy formujemy płaskie okrągłe naleśniki, które smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż będą złociste.

5 wskazówek na idealne naleśniki

  1. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni.

  2. Przed smażeniem naleśniki należy dokładnie wymieszać, aby uniknąć grudek.

  3. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.

  4. Naleśniki można smażyć na różnych tłuszczach, np. oleju, maśle czy smalcu.

  5. Podczas smażenia naleśników patelnię należy w miarę możliwości przykryć pokrywką, aby naleśniki równomiernie się smażyły.