Kawa i zdrowie serca: czy istnieje pozytywny lub negatywny związek?
Kawa, ze względu na swoje właściwości od lat jest tematem licznych badań naukowych. Część z nich skupia się na związkach między kawą a zdrowiem serca. Badania te nie są jednak jednoznaczne- jedne sugerują pozytywny wpływ kawy na serce, inne zaś przeciwnie.
Kawa a pozytywny wpływ na serce
Naukowcy zauważają, że w przypadku zdrowych osób, picie kawy w umiarkowanych ilościach (do 3-4 filiżanek dziennie) może przynieść pewne korzyści sercu. Przede wszystkim korzystny wpływ mają w kawie zawarte polifenole, wpływające m.in. na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie czy też poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych. Wpływ ten miałby w konsekwencji redukować ryzyko zachorowań na choroby serca.
Kawa a negatywny wpływ na serce
Z drugiej strony jednak, istnieją badania, które sugerują, że picie większych ilości kawy, niż te rekomendowane przez specjalistów (do 3-4 filiżanek dziennie), może niekorzystnie wpływać na pracę serca. Według tych badań kawa może zwiększać ciśnienie krwi, co jest jednym z czynników ryzyka chorób serca, jak również zwiększać ryzyko zakrzepów.
Jakie wnioski można wyciągnąć?
Badania nad zależnością między kawą a sercem są wciąż kontynuowane i nie zawsze jednoznacznie pozwalają na wyciągnięcie ostatecznych wniosków. Niemniej jednak, na podstawie tych badań można wysnuć przynajmniej kilka wniosków:
- Picie kawy w umiarkowanych ilościach (do 3-4 filiżanek dziennie) może mieć pozytywny wpływ na serce.
- Dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi lub z wysokim ciśnieniem krwi, większe ilości kawy mogą mieć niekorzystny wpływ na ich zdrowie.
- Jako że picie kawy towarzyszy nam każdego dnia, warto pamiętać o jej umiarkowanym spożyciu, a w przypadku już istniejących problemów sercowo-naczyniowych konsultować z lekarzem, czy picie kawy jest dla nas wskazane.
Podsumowując, chociaż badania nt. zależności między kawą a sercem pozostawiają wiele niewiadomych, warto pamiętać o umiarze w picia kawy, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.