Herbata czarna – odmiany, smaki i historie
Herbata czarna to jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Powstała w Chinach, a następnie zyskała popularność w Europie. Warto poznać różne odmiany, smaki i historie związane z tą herbatą.
- Odmiany herbaty czarnej
Herbata czarna to pochodząca z jednego gatunku rośliny Camellia sinensis (czajnikowej) herbata. Zależnie od kraju pochodzenia, metody produkcji oraz czynników klimatycznych i geograficznych otrzymujemy różne odmiany tej herbaty. Najważniejsze z nich to:
- Darjeeling – pochodzi z regionu Darjeeling w Indiach. Charakteryzuje ją delikatny smak z nutami kwiatowymi, miętowymi i cytrusowymi.
- Earl Grey – herbatę czarną wysokogatunkową wzbogaca się olejkiem bergamotkowym. W ten sposób powstaje oryginalna herbata, charakterystyczna z delikatnym i cytrusowym smakiem.
- Ceylon – pochodzi z Sri Lanki. Ma lekko korzenne, cytrusowe i kwiatowe nuty.
- Assam – pochodzi z Indii. Charakteryzuje się silnym i pełnym smakiem z nutami karmelowymi i pieprzowymi.
- Smaki herbaty czarnej
Herbata czarna ma zróżnicowane smaki, zależne od wielu czynników. Wyróżnić można smaki słodkie, korzenne, owocowe, kwiatowe, cytrusowe czy tez miodowe. Różne smaki herbaty czarnej można połączyć z konkretnymi potrawami i momentami dnia.
Przykłady:
- słodka herbata idealnie sprawdzi się z ciastami, deserami i owocami,
- korzenne i miodowe smaki herbaty czarnej doskonale sprawdzą sie wieczorem, w chłodne dni z kawałkiem ciemnej czekolady, bakaliami lub ciężkimi daniami,
- kwiatowe i cytrusowe smaki herbaty czarnej to idealny wybór na popołudniowy relaks.
- Historia i ciekawostki związane z herbatą czarną
Herbata czarna była znana w Chinach już przed 2 tys. lat. Pierwsze próby uprawy herbacianej rośliny w Chinach to 2737 rok p.n.e. Do Europy trafiła herbata czarna dopiero w XVII wieku. Do tej pory herbata w Europie była wyłącznie zielona. Jednym z głównych powodów wprowadzenia herbaty czarnej do Europy, były koronne cele angielskiej królowej Wiktorii, która do gustu przypadła i wyprowadziła swój kraj na szczyty w dziedzinie produkcji i eksportu herbaty czarnej.
Ciekawostki:
- W Anglii picie herbaty czarnej stało się narodowym rytuałem.
- W Turcji herbata czarna ma swój specyficzny smak i nazywana jest turecka herbata.
- Niedopita herbata zimowa to taka, która została w naszej filiżance po sprasowaniu tłuszczu z kiełbaski.
- Herbatę czarną pijemy na różne sposoby
Herbatę czarną najczęściej podajemy w formie zaparzonej z torebki lub herbaty liściastej. Herbate liściastą trzeba parzyć dłużej niż torebkową, bo najważniejsze składniki rozpuszczają się wolniej w wodzie.
Do herbaty czarnej często dodaje się mile składniki takie jak cytryna, miód, kandyzowane owoce, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon czy goździki. Warto eksperymentować i szukać własnych ulubionych smaków i zapachów.
- Właściwości i korzyści zdrowotne herbaty czarnej
Herbata czarna ma szereg właściwości i korzyści zdrowotnych. Wśród nich znajdziemy przede wszystkim:
- działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w walce z wolnymi rodnikami,
- może wpływać na poprawę koncentracji i nastrój,
- działa moczopędnie, dzięki czemu sprzyja procesowi oczyszczania organizmu,
- zawiera fluor, który korzystnie wpływa na zdrowie zębów i kości.
Podsumowanie
Herbata czarna to jedna z najstarszych i najpopularniejszych herbat na świecie. Wszyscy jej fani wiedzą, że smak tej herbaty jest zróżnicowany i kryje wiele niespodzianek. Możliwości, jakie daje czarna herbata są niemal nieograniczone i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.