Eksperci zgodnie twierdzą, że kawa z ekspresu przelewowego to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie aromatyczny smak i chcą cieszyć się nim w zaciszu własnego domu. Jak uzyskać jednak idealny smak i zapach napoju? Przedstawiamy kilka wskazówek.
I. Wybór ziaren kawy
Jakość kawy zależy przede wszystkim od jakości ziaren. Dlatego też warto zwrócić uwagę na:
- pochodzenie kawy – najlepiej wybierać kawę z plantacji z Ameryki Środkowej lub Południowej, które słyną z najlepszej jakości;
- rodzaj ziaren – można wybierać między robustą, arabiką, liberiką czy excelsą;
- stopień palenia – wpływa na smak i aromat kawy, zazwyczaj im ciemniejsze palone ziarna, tym bardziej intensywny smak (ale nie zawsze);
- świeżość ziaren – najlepiej wybierać kawę w ziarnach, by móc samodzielnie zaparzać ją w domu.
II. Odpowiednio dozowane proporcje
Aby uzyskać idealny smak kawy, należy stosować odpowiednio dozowane proporcje między ilością kawy a wodą. Według ekspertów, stosowany przez większość osób stosunek 1:15 (np. 15 g kawy na 250 ml wody) zapewni najlepsze efekty.
III. Odpowiednia temperatura wody
Woda, którą parzymy kawę, również ma wpływ na smak napoju. Najlepiej stosować wodę o temperaturze ok. 92-96 stopni Celsjusza.
IV. Technika parzenia
Technika parzenia ma kluczowe znaczenie dla smaku kawy. Warto pamiętać o:
- odpowiednim umieszczeniu filtra w ekspresie przelewowym;
- równomiernym rozprowadzaniu wody po kawie;
- kontrolowaniu czasu parzenia.
V. Czystość ekspresu
Nie można zapominać o odpowiednim utrzymaniu czystości ekspresu przelewowego. Należy regularnie myć urządzenie oraz wymieniać filtry. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnego posmaku kawy.
Podsumowanie
Kawa z ekspresu przelewowego to świetny sposób na szybkie i łatwe przygotowanie aromatycznego i smacznego napoju w domu. Aby jednak uzyskać idealny smak i zapach, warto zwrócić uwagę na jakość ziaren, stosować odpowiednio dozowane proporcje między ilością kawy a wodą, parzyć kawę wodą o odpowiedniej temperaturze oraz dbać o czystość ekspresu.