JAK PRZYGOTOWAĆ KLASYCZNE POTRAWY KUCHNI CHIŃSKIEJ W TWOIM DOMU?
Kuchnia chińska to jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie. Jej aromatyczne i smakowite dania z pewnością cieszą podniebienia każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Wiele osób jednak nie wie, jak przygotować klasyczne potrawy kuchni chińskiej w swoim domu. W tym artykule przedstawionych zostanie kilka przepisów, dzięki którym każdy będzie mógł z łatwością odtworzyć autentyczny smak kuchni chińskiej bez wychodzenia z domu.
- Pierogi chińskie
Pierogi chińskie, nazywane także dumplingami, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni chińskiej. Wiele osób myśli, że ich przygotowanie jest bardzo trudne, jednak z pomocą tego przepisu nie będzie stanowiło to już problemu.
Składniki:
- 1 filiżanka mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 200g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
W misce połącz mąkę i ciepłą wodę, zagnieć ciasto i zostaw na bok na około 30 minut.
-
W dużej misce połącz mięso mielone, cebulę, kapustę pekińską, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, pieprz i wino ryżowe. Dokładnie wymieszaj składniki.
-
Ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienkie placuszki.
-
Na każdym plasterku ciasta umieść około łyżeczki farszu i zlejaj pierogi.
-
Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 7-8 minut. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem (np. sosem chilli).
-
Kurczak w słodko-kwaśnym sosie
To danie jest jednym z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni chińskiej na świecie. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w kostkę
- 1 ananas, obrany i pokrojony w kostkę (można również dodać kukurydzę)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
-
Zagnieć mięso z kurczaka w mąkę kukurydzianą, a następnie usmaż na złoty kolor.
-
W osobnym garnku połącz cukier, ocet ryżowy, wodę i sos sojowy. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
-
Dodaj do sosu pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ananasa.
-
Dodaj usmażony kurczak do sosu i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
-
Gotowe danie podawaj z ryżem.
-
Wołowina z brokułami
To danie jest idealne dla miłośników mięsa i warzyw. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 400g mięsa z antrykotu wołowego, pokrojonego w kostkę
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie:
-
W garnku zagotuj wodę i ugotuj brokuły oraz marchewki.
-
W osobnym garnku na dużym ogniu podsmaż mięso wołowe.
-
Dodaj do mięsa ugotowane warzywa.
-
W małej misce wymieszaj sos sojowy, wodę, miód, ocet ryżowy, imbir i sezam.
-
Dodaj mieszankę do mięsa i warzyw i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
-
Podawaj z ryżem.
-
Smażony makaron z warzywami
To danie jest idealne dla tych, którzy lubią szybkie i smaczne dania.
Składniki:
- 400g makaronu jajecznego
- 1 marchewka, pokrojona w paseczki
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w paseczki
- 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paseczki
- 1/2 cebuli, pokrojonej w paseczki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
-
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź go.
-
Na dużej patelni podsmaż cebulę i czosnek na oleju sezamowym.
-
Dodaj do cebuli i czosnku marchewkę, paprykę i pieprz. Smaż na dużej patelni przez około 3-4 minuty.
-
Dodaj ugotowany makaron do patelni i wymieszaj z warzywami.
-
Dodaj sos sojowy i smaż przez kolejne 2 minuty.
-
Podawaj na ciepło.
-
Zupa won ton
Zupa won ton to klasyczne danie kuchni chińskiej. Jest przepyszna i idealna na zimne dni.
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 200g mięsa mielonego
- 2 cebule, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki sezamu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki posiekanej kapusty chińskiej
- 1/2 szklanki posiekanych krewetek
- olej sezamowy
- sól i pieprz do smaku
- bulion (traszka lub warzywny)
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz mięso mielone, cebulę, imbir, sezam, wodę, kapustę chińską i krewetki. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Uformuj kulki z farszu.
- Na każdym arkuszu papieru ryżowego umieść kulki farszu i zlejaj won tony.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj zlejane won tony i gotuj przez około 5-7 minut.
- Podawaj na ciepło.
Podsumowanie
Przygotowanie klasycznych potraw kuchni chińskiej w domu może być bardzo proste i łatwe. Wystarczy odrobina chęci i kilka podstawowych składników, aby cieszyć się autentycznym smakiem kuchni chińskiej. Do naszych propozycji możemy dodać ulubione składniki lub zmienić ich ilość, a w ten sposób stworzymy własną wersję kuchni azjatyckiej.